fredag 5 september 2014

vitaminer till fåglar

Vitaminer

Vitaminer är väsentliga för livet, eftersom de är som beståndsdel i olika hormoner och enzymer och viktiga metaboliska funktioner. Vitaminerna A, D, E och K är fettlösliga och kan lagras i kroppen. Endast när dessa vitaminer, kan det därför också vara en överdos. Lösligt i vatten är B1, B2, B6, B12, niacin, pantotensyra, biotin, folsyra, kolin och vitamin C.


Av de vitaminer kan de flesta fåglar endast vitamin C och D producerar själv, alla andra vitaminer bör tas tillsammans med mat.

Vitamin A

I animaliska produkter såsom ägg den slutliga vitamin ingår. I grönfoder såsom skogsstjärna, sallad, frukt, fisk, morötter och majs.

en mängd olika metaboliska processer, syn, mottagande av slemhinnor

B-vitaminer

De finns i jäst, ägg, färska grönsaker och växtplantor, men också byggts upp av tarmbakterier.

B1

Förekommer i Oskalat korn och nötter

Sköldkörtelfunktion, nervaktivitet, en viktig del av enzymer

B2

Förekommer i gröna växter, frukt och äggula

Hemoglobin struktur, ägg och fågelungar Utveckling, Metabolism

B6

Förekommer i grönsaker, korn, nötter och bananer

Aminosyrametabolismen, bildandet av röda blodkroppar

B12

Finns i kött, ägg och yoghurt

Aminosyra-och protein biosyntes

Biotin

Förekommer i jäst, yoghurt och växter

Aminosyra-och proteinsyntes, lipidmetabolism

C-vitamin

Fåglar kan syntetisera den askorbinsyra (C-vitamin) i njuren

Immunsystemet, blodkoagulering, benbildning, bindväv

Kolin

uppträder i animaliskt protein och jäst

Metabolism

Vitamin D

Kan förekomma i solmogna frön och plantor, samt i ägg och Lebetran

Vitamin D främjar införlivandet av kalcium och fosfor i benet, och kallas därför också Antirachitisvitamin

Vitamin E

Förekommer i fett spannmål, såsom linfrö, raps, raps, hampa och Negerfrö



Vitamin K

kommer i växter (vitamin K1) innan

Blodkoagulering

Pantotensyra

Förekommer i gröna växter, jäst, äggula och spannmål

Del av koenzym A, metabolism, slemhinnor

Niacin

Kan förekomma i frukt, grönsaker, växter och jäst

En komponent av co-enzym, metabolism

Folsyra Förekommer i gröna växter, frukt, vetegroddar
Vitaminer



Vitaminer är viktiga ämnen, varav de flesta inte kan produceras av kroppen själv och bör således absorberas av maten. De viktigaste vitaminerna är listade. En skillnad görs vattenlöslig (vitamin C och B-vitaminer), och de fettlösliga vitaminer (vitamin A, D, E, K). De vattenlösliga vitaminer överdoser är sällsynta, eftersom de inte lagras i kroppen. För stora mängder Vogel klev enkelt. Situationen är annorlunda, dock med fettlösliga vitaminer som lagras i kroppen. Här är en överdos är lätt möjligt.
Vitamin: A
Kemiskt namn: retinol Förekomst: bär av rönnbär, vinbär, mango, persika, äggula och som en föregångare (karoten) i många frukter och grönsaker, till exempel banan, carambola (stjärnfrukter), Physalis, Persimmon (Sharon), vattenmelon, papaya, hallon, björnbär, gurka, broccoli, morot, pumpa, paprika, rädisor, rödbetor, tomat effekt: Viktigt för ögon och hud, bildandet av nya celler, skyddar nervcellerna, bildandet av nya blodkroppar, bentillväxt, öka antalet vita blodkroppar, vilket skyddar mot infektion brister: slemhinneskador, därmed ökad risk för infektioner, ögonskada, hämmad tillväxt, problem med hud och fjäderbildning


En mängd olika B-vitaminer (så kallade vitamin B-komplexet) är beläget i fikon, Persimoner (Sharon), Physalis, körsbär, persikor, plommon, krusbär, vattenmelon, blomkål, broccoli, morötter, majs, rädisa, rädisor, rödbetor.
Vitamin B1
Kemiskt namn: Tiamin Förekomst: öljäst, fullkorn spannmål (vete, korn, ris, majs), sesamfrön, sojabönor, maskros, jordgubbar, granatäpple, papaya, gurka, grodda frö effekt: Viktigt för nerv-och leverfunktion, reglering av vattenbalans, omvandling av kolhydrater i fett bristsymtom: inflammation i nerver, förlamning



Vitamin B2
Kemiskt namn: Riboflavin Förekomst: päron, jordgubbar, granatäpple, papaya, spenat, fullkorn, ägg, öljäst effekt: Viktigt för cellandningen och lipidmetabolismen brist: fettlever, brist på pigmentering av fjädrar, rodnad i slemhinnorna



Vitamin B3
Kemiskt namn: nikotinsyra Förekomst: mango, hela korn spannmål, ägg, öljäst effekt: förnyelse av hud, nerver och muskler för cellandningen brist: är mycket sällsynta, fjäderdräkt störningar, förlamning, kramper, diarré



Vitamin B5
Kemiskt namn: pantotensyra Förekomst: papaya, hela korn spannmål, ägg, ris, öljäst effekt: upp och nedbrytning av kolhydrater, aminosyror och fett brist: mycket sällsynt immunbrist, trötthet, feathering sjukdomar, tillväxtstörningar



Vitamin: B6
Kemiskt namn: pyridoxin Förekomst: banan, mango, aubergine, kålrabbi, vete, linfrö, bryggerijäst, i små mängder i nästan alla livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung effekt: Viktigt för metabolismen av aminosyror och järnupptag brist: mycket sällan, anemi, leverskador, hämmad tillväxt, nervskada



Vitamin: kallade B7, vitamin H
Kemiskt namn: Biotin Förekomst: äggulor, hela korn, majs, jäst effekt: Viktigt för ämnesomsättning och vårträning brist: fjäder skador, plockning, tillväxt skador, missbildningar ben



Vitamin: B9
Kemiskt namn: Folsyra Förekomst: päron, kålrabbi, sallat, spenat, tomater, fullkornsprodukter, äggula, effekt: Viktigt för ämnesomsättningen brist: anemi, hämmad tillväxt, brist på pigmentering av fjäderdräkten



Vitamin B12
Kemiskt namn: kobalamin Förekomst: ananas, vindruvor, ägg effekt: Viktigt för proteinmetabolism, aktivering för genomförandet av vitamin B9 (folsyra) brist: fjäderdräkt sjukdomar, tillväxtstörningar



C-vitamin
Kemiskt namn: askorbinsyra insättningar: i nästan alla frukter, bär, grönsaker effekt: att stärka immunförsvaret, struktur av aminosyror brist



Vitamin: D
Kemiskt namn: kalciferol Förekomst: . äggula, öljäst, majoriteten syntetiseras i kroppen från prekursorer med hjälp av UV-B-strålning effekt: reglering av kalcium och fosfor metabolism brist: rakitis, mjuka på grund av dålig kalciumabsorptionen deformation av ben, näbb och klor, vind ägg (utan skal), vilket resulterade ägg bindande, fjäder sjukdomar, tillväxtstörningar



Vitamin E
Kemiskt namn: tokoferol Förekomst: ananas, mango, krusbär, fänkål, morötter, spenat, sallad, vete, linfrö, ägg, effekt: kontroll av könskörtlar, oxidation skydd för många andra vitaminer, viktiga för muskel metabolism brister: lägre fertilitet, leverskada, fjäder skador . Muskelskada, leder detta till okontrollerade rörelser, och svaghet.



Vitamin K1 och K2
Kemiskt namn: K1: fyllokinon, K2: menakinon Förekomst: K1: fänkål, maskros, vattenkrasse, spenat, sallad K2: är av tarmbakterier från vitamin K1 syntetiserat effekt: Viktigt för blodets koagulering och benbildning, aktivering av protein brist symptom: lägre blodproppar, inre blödningar , svaghet
www.parakitholken.se






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar