onsdag 3 september 2014

kvalster på fåglar

Löss kan vara fjäderätande eller blodsugande. Det är vanligtvis fjäderätande löss som ses på våra sällskapsfåglar. Lusangrepp uppstår oftast på individer som sitter i stora grupper där det är för tätt mellan fåglarna och miljön är stressig. Vanligtvis se man lössen eller gnetterna (lusäggen) för blotta ögat. Lössen brukar framför allt vara lättast att hitta under vingarna. Symptomen på fågeln kan vara allt från inga alls till klåda och fjäderplockning. Om fågeln skulle ha rikligt med blodsugande löss kan även blodbrist uppstå (anemi).

Den vanligaste typen av kvalster är näbb- och fotskabb (Knemidokoptes pilae). Det är i första hand undulater som drabbas av denna parasit. I sällsynta fall kan andra papegojarter smittas. Symptomen ses som krustiga, porösa pålagringar på vaxhud, näbb och fötter. Vid kraftiga angrepp kan näbben även bli missbildad och växa konstigt samt fötterna kan bli så illa angripa att de blöder och klor/tår kan ramla av. En del fåglar har kraftig klåda framför allt på fötterna medan andra inte kliar sig alls.

En annan typ av kvalster är det röda hönskvalstret (Dermanyssus gallinae). Detta kvalster lever endast på fågeln delar av dygnet, vanligtvis natten. Resten av tiden spenderar det i miljön. Det suger blod när det sitter på fågeln och kan ge upphov till klåda, blodbrist och dålig tillväxt på ungar.

En annan typ av kvalster är luftsäckskvalster (Sternostoma tracheacolum). Det är allra vanligast på kanarier och finkar men även nymfkakduor och andra parakiter kan drabbas. Symptomen är de typiska vid luftvägslidande: tung andning med vippande stjärt, rosslighet, nysningar och hostningar. Har fågeln riktigt jobbigt att andas sitter den gärna med öppen näbb.

Det finns flera olika typer av fjäderkvalster som kan leva i fjäderdräkten på en fågel. Många gånger orsakar de inga symptom alls men vid stora mängder kan de ge klåda och fjäderplockning.

(källa veterinären.nu)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar